فنی

آموزش رفع ایراد و عیب یابی قطعات الکترونیکی

Rate this post

1- Integrated Circuit) IC)

سوختگی:
یکی از خصوصیات IC ها این است که هرگز تعمیر نمی شوند، یعنی اگر یک قطعه در داخل IC خراب شود، تعویض کل IC از تعمیر نمودن آن اقتصادی تر خواهد بود.آی سی ها انواع مختلفی دارند مانند cmos، TTL و…
عیب یابی:
در زمانی که آی سی مورد نظر عملکرد مطلوب و قید شده ای در دیتا شیت (با توجه به شرایط مطلوب) را نداشته باشد IC معیوب است و باید تعویض شود.

2- رگولاتور (Regulator)

تست:
برای تست رگولاتور لازم است به آن ولتاژ ورودی مورد نظر را بدهید و خروجی آن را با ولتمتر تست کنید، خروجی باید مساوی مقدار ثابت درج شده روی رگولاتور باشد.

عیب یابی:
ولتاژ رگولاتور یک قطعه الکترونیکی می باشد که از آن برای تثبیت ولتاژ ورودی در یک ولتاژ مشخص و مورد نیاز مدار، استفاده می شود. از این قطعه برای تبدیل ولتاژ ورودی به ولتاژ های مورد نیاز مدار نیز استفاده می شود. به طور مثال اگر ولتاژ خروجی منبع تغذیه شما ۱۲ ولت باشد و شما برای تامین برق مدار خود نیاز به برق ۵ ولت دارید، باید از یک ولتاژ رگولاتور جهت تبدیل این ولتاژ استفاده نمایید.
سوختگی:
ظاهری شامل شکستگی بدنه، سیاه شدن بدنه و شکستن پایه ها

3- ترانزیستور (Teransistor)

تست:
جهت تست ترانزیستور چنانچه بیس به دو پایه کلکتور و امیتر راه بدهد و نمایش اهم داشته باشد ترانزیستور سالم است در غیر اینصورت خراب است و باید تعویض شود. در تست ترانزیستور چنانچه اهم نمایشی مابین هر 3 پایه یکسان بود آن ترانزیستور نیز معیوب است.

عیب یابی:
تست بوق ترانزیستور
در ابتدا سلکتور مولتی متر را روی بازر قرار داده و تست بوق بگیرید بدین صورت است که پایه های ترانزیستور نباید نسبت به هم بوق بزتت. تست بوق در حای انجام می شود که ترانزیستور BJT  روی بورد مدار قرار دارد.

4- دیود (Diod)

تست:
مولتی متر دیجیتال رنجی برای تست دیود دارد کافیست پراپ های مولتی متر را به دو پایة دیود متصل کنید از یک طرف عددی مابین 1000 تا 100 نمایش داده می شود و از طرف دیگر با تعویض پراپ های مولتی متر نمایش عدد نداریم و عدد 1 روی LCD مولتی متر نمایان می شود به عبارتی در تست دیود پایه های دیود از یک طرف هدایت می کند و از طرف دیگر هدایت نمی کند.

5- مقاومت (Resistor)

تست:
جهت تست مقاومت ها از مولتی متر دیجیتال استفاده می شود. سلکتور مولتی متر دیجیتال را بر روی رنج 200 تا k 200 اهم تنظیم کرده و از مولتی متر به عنوان اهمتر استفاده می کنیم سپس دو سر پراپ اهمتر را بر روی دو پایه مقاومت قرار داده مقدار اهم نشان داده شده را یادداشت کرده حال دو سر پراپ را عوض کرده و اهم مقاومت را گرفته چنانچه مقدار اهم نمایشی از هر دو طرف یکسان باشد مقاومت سالم است در غیر اینصورت مقاومت مورد نظر معیوب است و می ایست تعویض شود. این قطعه توسط هیتر قابل تعویض می باشد.

عیب یابی:
مقاومت متغیری است که با دما نسبت عکس دارد. به دو شکل آبی و سیاه روی بورد وجود دارند. در تست بوق اگر بوق ممتد کشید یعنی سالم است.

6- خازن (Capacitor)

تست:
سکتور مولتی متر را روی مقاومت R گذاشته و فیش های قرمز و مشکی مولتیمتر را به پایه های مثبت و منفی خازن متصل کنید. سپس مقدار اهمی در محدوده  MΩ نمایش داده میشود. زیرا خازن توسط باتری مولتیمتر شارژ شده و جریانی در خازن جاری میشود و مقاومت مشاهده میگردد. در صورتی که مقدار صفر نشان دهد یا وقتی مولتیمتر را روی حالت بوق یا بازر باشد، صدا بوق شنیده شود، خازن اتصال کوتاه شده یا خراب میباشد.

سوختگی:
خازن ها می توانند در دو مد خراب شوند:
جریان پایین، شکست پیاپی
جریان بالا، شکست امپدانس پایین

7- سلف یا سیم پیچ (Inductor)

تست:
جهت تست این قطعه توسط مولتی متر ، سلکتور مولتی متر را روی تست بازر قرارمیدهیم و به پایه های آن میزنیم . اگر بوق زد سلف سالم می باشد در غیر اینصورت سلفاز داخل قطع شده است و خراب می باشد.
عیب یابی:
تست سلف روی بورد تست بوق است و اگر بوق ممتد زده شد سلف سالم است و اگر با اهم متر اندازه گیری شود نباید مقدار کمتر از 100 اهم نشاد داره شود.

8- لرزاننده (Vibrator)

تست:
جهت تست ویبراتور می توان از منبع تغذیه استفاده کرد در این حالت ولتاژ منبع را بر روی 2 ولت و جریان آنرا بر روی 5/0 آمپر تنظیم کنید سپس در صورتیکه این ولتاژ به دو سر پایة ویبراتور اعمال شود چنانچه ویبراتور سالم باشد شروع به لرزش و کار خواهد کرد در غیر اینصورت ویبراتور خراب است.

عیب یابی:
اصلی ترین اختلال ویبره، کار نکردن آن است. دلایل مورد بررسی در تعمیر ویبره ی موبایل، شامل مواردی همچون: خاموش بودن قابلیت ویبره در گوشی، از کار افتادن ویبره در اثر بروز رسانی سیستم عامل دستگاه، و مشکلات سخت افزاری نظیر از کار افتادن موتور ویبره در گوشی مورد نظر می باشد. با مراجعه به بخش تنظیمات و شماره گیری یک سری کدهای دستوری خاص، می توانید از دلیل کار نکردن ویبره ی گوشی خود اطمینان حاصل نمایید.

9- بازر (Buzzer)

تست:
تست بازر به صورت چک کردن اهم قطعه  می باشد در این صورت چنانچه سلکتور مولتی متر را بر روی رنج اهم 200 قرار دهید مقدار اهم قطعة سالم در حدود 12 اهم می*باشد.
عیب یابی:
از بازر برای تست کابل یا سیم یا مسیر استفاده می شود. سلکتور مولتی متر را روی بازر قرار دهید  و پراب های قرمز و مشکی را به دو سر سیم یا مسیر زده و اگر مولتی متر بوق ممتد زد کابل یا سیم سالم است و مسیر بدون قطعی می باشد.

10- میکروفون (Microphone)

تست:
جهت تست میکروفن (کپسول دهنی) می توان با استفاده از مولتی متر اهم آن را چک نمود در این صورت باید از یک طرف اهم کم و از طرف دیگر اهم زیادی را نشان بدهد. مقدار اهم نمایشی کپسول دهنی معمولاً بین 500 اهم الی 3 کیلو اهم می باشد. در صورتیکه کمتر از 500 اهم و یا بیشتر از 3 کیلو اهم باشد قطعه خراب است.

عیب یابی:

  • بررسی حفره قاب
  • بررسی ارتباط میکروفون با مادربرد
  • بررسی قطعه میکروفون
  • بررسی قطعات در مسیر میکروفون
  • بررسی کانکتور هندزفری

سوختگی:

  • صدا ضعیف باشد
  • صدا همراه با نویز باشد
  • صدا قطع باشد

11- بلندگو (Speaker)

تست:
جهت تست بلندگو از اهم متر استفاده شده بدین صورت که رنج اهم متر را روی 200 اهمقرار داده و دو سر مولتی متر را به دو سر بلندگو قرار داده باید مقاومتی بین 20 تا 150اهم را نشان دهد .
نماد این قطعه در نقشه های موبایل به صورت روبرو می باشد.

عیب یابی:
1-تست در منو (بررسی ولوم صدا و قرار نگرفتن در حالت سکوت)
2-بررسی حفره قاب
3-بررسی ارتباط بلنگدگو با مادر برد
4-بررسی قطعه بلندگو

سوختگی:
ساده ترین راه برای بررسی اینکه اسپیکر شما منفجر شده است یا نه ،این است که به سادگی برخی از اصواتی که از بلنگوی موبایل می شنوید گوش دهید. یک صدای  باس آشنا ( صدایی بمی که برایتان آشناست) را انتخاب کنید و بلندی صدای بلندگو باید یک حد معقول  و مناسب باشد. اگر اسپیکر شما واقعا نابود شده باشد، باید بتوانید براحتی میزان تحریف صدای آن  را بشنوید. اما اگر شما هیچ گونه تحریف صدایی از اسپیکر خود نشنیده باشید احتمالا چیزی برای نگرانی در مورد اسپیکر موبایل شما وجود ندارد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید