فنی

تمام دانستنی ها درباره ی مین برد تلویزیون

Rate this post

مین برد تلویزیون یا مادر برد تلویزیون که به عنوان برد مادر و برد اصلی نیز شناخته می شود بردی است که وظایف زیادی در تلویزیون بر عهده دارد.

مین برد تلویزیون مانند مغز در بدن انسان وظیفه کنترل تلویزیون دارد و تقریبا تمام دستور هایی که ما به عنوان استفاده کننده از تلویزیون به آن می‌دهیم از طریق مین برد به تلویزیون و سایر قطعات داخل تلویزیون داده می شود. در مین برد تلویزیون قسمت های مختلفی وجود دارد که هر کدام وظایف خاصی دارند.

مین برد ها در اغلب موارد شامل Cpu یا پردازنده اصلی ، بخش های تیونر(گیرنده دیجیتال یا آنالوگ) ورودی ها و خروجی های تصویر و صدا، ورودی و خروجی های پاور، ورودی های USB و HDMI و همچنین خروجی صدا و اسپیکر می باشد

UA32EH4000
مین برد سامسونگ غیر هوشمند
مین برد سامسونگ ال ای دی غیر هوشمند

در مین برد تلویزیون های هوشمند ما با مواردی نظیر ماژول وای فای و ورودی لن برای اتصال مین برد به اینترنت هم برخورد می‌کنیم

همچنین دستوراتی که ما با ریموت کنترل به تلویزیون می‌دهیم از راه چشمی برای پردازش ابتدا به مین برد وارد می شود. دکمه های روی تلویزیون که در مدل های مختلف قابلیت های مختلفی هم دارند مستقیم به مین برد وصل می شوند.

مین برد های تلویزیون در مدل های بسیار زیادی تولید و دسته بندی می شوند و در 95 درصد مواقع هر مدل تلوزیون دارای مین برد مختص به خود هستند، در موارد بسیار کمی برخی مدل های مین برد شبیه به هم و قابل جایگزینی هستند که با توجه به گوناگونی فراوان فقط توسط تعمیرکاران متخصص و حرفیه ای قابل تشخیص و جایگزینی اند. در حالت کلی برای تشخیص برد مین تلویزیون می توانیم با نگاه کردن به برد متوجه بشویم که آیا این مین برده یا خیر. چطور؟

بردی که روی اون ورودی ها و سوکت USB وجود دارد مین برد است به همین راحتی. رنگ برد مین در اغلب تلویزیون ها سبز است در واقع این یک قانون نا نوشته است هرچند ما در مدل هایی رنگ مشکی و زرد هم دیدیم که البته چینی های اصل بودند

مین برد چینی (استفاده شده در الجی و سونی و سامسونگ و پاناسونیک های چینی تقلبی)
مین برد چینی
مین برد چینی (استفاده شده در الجی و سونی و سامسونگ و پاناسونیک های چینی تقلبی)

برای آشنایی بیشتر می توانید علاوه بر خواندن ادامه مقاله به سایت آمازون رفته و مدل های مختلف مین برد رو مشاهده کنید

کیفیت مین برد تلویزیون

تا اینجا متوجه شدیم که مین برد تلویزیون قطعه مهمی از تلویزیون است که تاثیر زیادی در کیفیت یک تلویزیون داره چون تمام پردازش ها در اون انجام میشه برای اینکه متوجه بشیم مین برد تلویزیون با کیفیت هستش یا خیر باید عوامل زیادی رو بررسی کنیم مثل کیفیت تصویر،امکانات تلویزیون، درصد خرابی مین برد و…

با توجه به فراوانی مدل ها اینکار تقریبا غیر ممکنه

تقریبا هر مدلی یک سری مزایا و یک سری معایبی داره

بعضی مدل ها امکانات خوبی دارند مثلا مدل های الجی سری Lw یا LX که تصویر و کیفیت فوق العاده بالایی دارند اما درصد خرابی در اونها زیاده به دلیل پردازنده قدرتمندی که دارند.

این چیپ یا پردازنده چون قدرت بالایی داره گرمای زیادی تولید میکنه و اگر تلویزیون ها به مدت زیادی روشن بمونند در دراز مدت خراب می شوند سن کارکرد این مین برد ها بین 5 تا 12 هزار ساعت هستش که بستگی به نوع استفاده از اون ها داره

چیپ اصلی تلویزیون الجی با مدل 42lw

سری های جدید الجی اغلب از ضعف ای سی فلش رنج می برند و بیشترین خرابی ها مربوط به این ای سی هستش که باعث میشه تلویزیون روی لوگو گیر کنه. این اتفاق اغلب برای تلویزیون های سری LH UJ UH LF میوفته و ربطی هم به ساعت کارکرد نداره چون مشاهده شده که حتی با 5 ساعت کارکرد تلویزیون دچار مشکل میشه. باید توجه کرد بیشتر خرابی مربوط به مدل های وارداتی قاچاقی و مدل های رسیور دار هستش و در سری های گلدیرانی که رسیور ندارند کمتر دیده می شه.

55uh850v
مین برد الجی سری uh که اغلب دچار خرابی نرم افزار می شود

در سامسونگ ها هم خرابی مین برد به واسطه ای سی فلش دیده میشه که اغلب سری D5000 و EH هستند که هردو از مدل های تقریبا قدیمی حدود سال 2010 هستند و سری های جدید اغلب مشکل چیپ یا موراد دیگه به وجود میارند. خرابی مین برد تلویزیون در سامسونگ نسبت به الجی کمتر دیگه میشه ولی ناگزیره و اتفاق میوفته.

در تلویزیون های سونی خرابی مین برد در اغلب مواقع اصلا مشخص نیست که از کجاست و راه حل 95 درصد موارد تعویض برد با یک برد دیگه هستش. در مجموع کیفیت قطعات سونی احتمالا به خاطر ساخت ژاپن بودنش مقداری از سایر بردها بیشتره.

مدل های دیگه ای هم در بازار هست مثل ایکس ویژن، تی سی ال، اسنوا، دوو، صنام، هایسنس و مارشال و… که همگی مونتاژ ایران و ساخت کشور برادر چین هستند در مدل های مختلف این برند ها میشه کیفیت مین برد خوب و بدی رو دید که به دلیل گسترده بودن مدل ها گفتنش در این نوشته نمیگنجه و بررسی اونها احتمالا روزها طول بکشه. به همین حد کفایت کنم این برند ها هرکدوم بیش از 100 مدل تلویزیون مختلف تولید (بخوانیم مونتاژ) و عرضه بازار کردند

نکته ای که باید به اون اشاره کنیم اینه که با توجه به تکنولوژی ساخت بالا در مدل های سونی و سامسونگ و الجی و سایر برند های غیر چینی مین برد تقلبی نداریم.بزارید با مثال توضیح بدیم خدمتتون:

مثلا شما یه مدل تلویزیون الجی دارید برای چند سال پیش و مین بردتون خراب شده تنها راهی که داره تعویض مین برد با مدل اورجینال هستش .در پاره ای از مواقع امکان داره که بعضی مدل های شبیه به مین برد تلویزیون خودتون رو براتون جایگزین کنند اما امکان نداره جنس غیر اورجینال ساخت چین براتون نصب کنند چون چنین چیزی برای برند های معروف وجود نداره

نکته ای که باید توجه کنید اینه که امکان داره تلویزیون شما برند الجی باشه ولی تقلبی باشه در این زمان هم امکان جایگزینی با یک مین برد اورجینال الجی نیست چون اون تلویزیون شما در واقع فقط برند الجی رو به یدک میکشه ولی قطعات داخلی همه چینی هستند همین مین برد چینی روی برند های سامسونگ و پاناسونیک و سونی هم استفاده شده.

قطعات اورجینال و چینی کاملا متفاوت از هم هستند و هیچ ربطی به هم ندارند در تلویزیون های چینی معمولا فقط یک برد مین وجود داره که کار تمام بردهارو انجام میده یعنی هم مین برده هم پاور هم درایور ولی در اورجینال ها برای هر کاری یک برد جداگانه وجود داره. شاید امکانات خوبی داشته باشند اما کیفیت این مین بردهای چینی به مراتب کمتر از مین برد برندهای اصلی است.

قاچاق یا داخلی؟

در ایران دو مدل تلویزیون داریم تلویزیون های مونتاژ ایران و تلویزیون های قاچاقی که از مرزها وارد می شوند تلویزیون های وارداتی معمولا از بانه و گناوه یا شهر های مرزی دیگه وارد می شوند و علاوه بر امکاناتی که دارند معمولا رسیور داخلی هم دارند که البته توانایی رقابت با یک رسیور جداگانه رو ندارند و کار کردن باهاش به همین سادگی ها هم نیست.

مین برد الجی رسیور دار و کارت خور که به صورت قاچاقی وارد می شوند
مین برد الجی رسیور دار و کارت خور که به صورت قاچاقی وارد می شوند مین برد الجی LG-MAINBOARD-49LB552

اما در مورد مین برد های استفاده شده در این تلویزیون ها
اول اینکه این مطلب فقط طبق تجربه چندین ساله نگارنده نوشته شده و چیزی نیست که تحقیقات علمی ثابت کرده باشند که اصولا اصلا چنین تحقیقاتی در ایران هیچ وقت انجام نشده.دوم اینکه صحبت ما در مورد جنس های اورجینال هستش نه تلویزیون های چینی کپی شده.

تلویزیون های وارداتی مدل هایی شبیه به تلویزیون های مونتاژ گلدیران یا سام سرویس دارند مثلا تلویزیون وارداتی با مدل 42lw5700 با مدل 42lw57000 یکی هستند یا مدل 49lj550v همون مدل 49lj55000gi تولید گلدیران هست ولی با مین بدون رسیور

تجربه ما میگه که مین برد های تلویزیون های داخلی خرابی کمتری نسبت به تلویزیون های مدل های قاچاقی دارند مخصوصا در مدل هایی که مین برد وارداتی رسیور دار است و مین برد داخلی بدون رسیور.

حتی شایعاتی پیرامون این موضوع بود که جنس های قاچاقی که وارد ایران می شوند از قطعات درجه دو و سه شرکت اصلی بودند که این موضوع در پنل تلویزیون که دارای گرید بندی بود مشخص می شد.پنل تلویزیون های وارداتی گرید B یا C بود و پنل های گلدیران یا سام سرویس پنل گرید A.

ما در بردشاپ مشتریان بسیاری داشتیم که اظهار می کردند تلویزیون وارداتی خریدند ولی در کمتر از 24 ساعت تلویزیون خراب شد و مین برد به مشکل خورده و باید تعویض بشه که البته شرکت های گارانتی این محصولات هم به دلیل نداشتن قطعات به هیچ وجه پاسخگو نیستند

البته شرکت های گارانتی داخلی هم با توجه به تحریم های به وجود آمده خدمات بهتری از شرکت های گارانتی متفرقه ندارند.

مین بردها چطور خراب می شوند؟

اولین نکته ای که باید بهش توجه کرد اینه که هر قطعه الکترونیکی ای امکان خراب شدن داره که مین برد تلویزیون هم از این قضیه مستثنی نیست.

خرابی مین برد تلویزیون طبق تجربه چند ساله ما بیشتر به خاطر عوامل زیر بوده:

کارکرد:طول عمر کارکرد مین بردها بین 10 تا 20 هزار ساعت استفاده هست که این مقدار می تونه تلورانس بیشتری هم داشته باشه

استفاده مداوم: قطعا اکر تلویزیون ساعت های متوالی روشن بمونه خیلی زود تر دچار خرابی میشه.چون گرمای ایجاد شده بر روی برد باعث استهلاک برد میشه.

ورودی ها:کوچکترین اتصال در ورودی ها AV و HDMI یا USB باعث خرابی مین برد می شود.

وای فای و لن:استفاده مداوم از وای فای تلویزیون هوشمند و وبگردی به دلیل فشاری که به چیپ اصلی وارد میکنه به هیچ وجه توصیه نمیشه.

رسیور داخلی:استفاده از رسیور داخلی تلویزیون به دلیل اینکه احتمال اتصال از بشقاب گیرنده یا سیم متصل بهش وجود داره باعث خرابی مین برد میشه

ریختن آب و مایعات:بسیاری از مشتریان بردشاپ اظهار داشتند که ریختن اب روی مین برد توسط بچه های کوچکشان باعث خرابی مین بردشون شده

دستکاری منو سرویس:تمام تلویزیون ها دارای منو سرویس می باشند که اغلب توسط تعمیرکاران برای حل یکسری از مشکلات استفاده می شود.دستکاری این منو بدون داشتن اطلاعات باعث خرابی تلویزیون می شود.

چه کار کنیم مین برد تلویزیون ما بیشتر دوام بیاورد؟
برای اینکه احتمال خرابی مین برد شما در طول سالهایی که از تلویزیون استفاده می کنید کم شود می توانید از توصیه های بردشاپ استفاده کنید البته این موارد باعث میشه عمر تلویزیون شما هم بیشتر بشه

1-تلویزیون خودتون رو به طور مداوم روشن نگذارید:بهتره هر 2 ساعت که تلویزیون روشن هست نیم ساعتی بهش استراحت بدید و خاموشش کنید

2-اگر به سفر تشریف می بردید حتما تلویزیون رو از برق بکشید و کلیه اتصالاتش رو قطع کنید

3-برای تلویزیون های رسیور سرخود تا حد ممکن از رسیور استفاده نکنید

4-برای تلویزیون های هوشمند تا حد ممکن از اینترنت و وای فای و بازی های داخلی کمتر استفاده کنید

5-قبل از اتصال دستگاه های مختلف به تلویزیون از سلامت دستگاه و رابط های آن مطمئن شوید

6-در هنگام وارد کردن یا خارج کردن فلش به تلویزیون حتما تلویزیون رو خاموش کنید

7-فلش هایی که نسبت به سلامتشون شک دارید را روی تلویزیون تست نکنید

8- دستکاری نکردن منو سرویس تلویزیون در صورت نداشتن اطلاعات دقیق

9-محدود کردن فرزندانتون از دستکاری تلویزیون و بازی کردن با آن

تعمیر مین برد تلویزیون

تعمیر مین برد بستگی به نوع خرابی و مدل تلویزیون دارد و یک کار کاملا تخصصی است در همه موارد امکان تعمیر نیست و باید برد به کلی تعویض شود.خیلی از مواقع تعمیر برد کار درستی نیست و احتمال برگشت و خرابی مجدد بسیار زیاده که فقط با بررسی روی برد و تلویزیون توسط تعمیرکار میشه تعیین کرد چه کاری به صلاحه که انجام بشه.

بازگشت به لیست